Quantcast
Channel: AdaptLogic
Viewing all 31179 articles
Browse latest View live

Nu ska det bli ord och visor på elevernas skolschema

$
0
0
Visans kanske främste företrädare i Medelpad närmar sig pensionsåldern – och står inför nya utmaningar. Uppdraget är att förmedla den alltmer undanskuffade gamla sång- och musikskatten till dagens unga. – De är en missad generation, säger Lars-Åke Melin.

Efter 40 år som mer eller mindre frilansande kulturarbetare och trubadur har Lars-Åke Melin hittat en ny fast utgångspunkt. Med Scenkonstbolaget i ryggen ger han sig ut på skolorna direkt vid terminsstarten efter årsskiftet. Han ska sjunga och spela och berätta om Nils Ferlin, Dan Andersson, Evert Taube och alla de andra stora visdiktarna. Eleverna ska integreras i olika arbeten.

Tidigare har han mest framträtt för de redan frälsta, de äldre.

– Det ska bli fantastiskt trevligt och inspirerande, tycker Lars-Åke som även vill belysa lokala namn som Helmer Grundström, Emil Hagström och Sölve Forsell.

Hans eget bidrag till historien borde heller inte föraktas. Lars-Åke Melin tog sina första musikaliska steg som femåring hemma på gården i Indal. Påhejad av sina musikaliska föräldrar fick han gärna framträda vid gästbesök.

Första offentliga framträdandet skedde i tonåren i byns sockenstuga.

– Jag minns att gaget bestod av 17 tiokronorssedlar. Det var väl lika med besökarnas frivilliga entré.

Han beskriver sig själv som både nyfiken och lite lillgammal. Mer hårdsvängande tongångar har aldrig lockat, trots uppväxten under de för rocken och popen synnerligen kreativa 60- och 70-talen. Lars-Åke gick sin egen väg, ständigt fascinerad av de gamla diktarnas tidlösa och tänkvärda formuleringar.

Föräldragården tog han så småningom över och bodde i med sin familj. För tio år sedan såldes allt och i den vevan kom en ny kärlek in i bilden, Marianne som också delar intresset för musik och spelar dragspel.

Många och skiftande är estraderna som Lars-Åke Melin framträff på under åren. Och trubadurhistorien fortsätter. I bagaget har Lars-Åke en ny cd som han inte riktigt vet vad han ska göra med. Skivbolag tummar som bäst på utgåvan där han tolkar såväl skalderna som mer sentida nyskapare. Bland de medverkande finns dottern Gunilla.

Suget för visan finns där fastslår Lars-Åke och pekar på en relativt nytillkommen och populär facebookgrupp som kallar sig "Viscafé 37, en halv böj".

Och snart ska den förlorade ungdomsgenerationen från 1990-talet och framåt få sitt.

Förhoppningen är att några av dem ska nappa på kroken och kanske bli visdiktare likt Lars-Åke själv.

– I Sundsvallsområdet är det jag, Markus och Anna Almroth, Bo Ahlberg, Lars Almestad och några till. Förhoppningsvis blir vi flera i framtiden.

Lars-Åke Melin är den som ska visa vägen.

Fotnot: Se och hör Lars-Åke spela från sin nya cd på st.nu


FRA spionerar på Ryssland åt USA

$
0
0

FRA hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning, visar läckta dokument från Edward Snowden enligt Uppdrag granskning.

- Att vi har samarbeten är något väldigt naturligt, säger försvarsminister Karin Engström.

Uppgifter från FRA:s spaning mot ryska politiker lämnas till den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency, enligt dokumenten som Uppdrag granskning (UG) har studerat. Där beskrivs den svenska motsvarigheten FRA som en "ledande partner" i det internationella samarbetet.

"FRA försåg NSA (...) med en unik samling om högt prioriterade ryska mål, såsom ledningen", enligt ett NSA-dokument från den 18 april.

Inför ett möte med FRA instrueras NSA-chefer att berömma svenskarna:

"Tacka Sverige för dess fortsatta arbete mot ryska mål, och understryk den huvudroll som FRA spelar som en ledande partner i arbetet med det ryska målet, inklusive den ryska ledningen (...) och (...) kontraspionage. FRA:s tillgångar till kablar har resulterat i en unik signalspaningsrapportering på alla dessa områden".

Försvarsminister Karin Engström (M) säger att spaningen är nödvändig.

- Vi behöver kunna genomföra underrättelseverksamhet för att skydda Sverige mot yttre hot. Vi har en verksamhet som sker inom ramen för FRA, med tydlig lagstiftning, strikt kontroll och parlamentarisk insyn. Men hur den går till, och med vilka Sverige samarbetar, är inte öppna uppgifter. - Självklart tar regeringen del av den underrättelseverksamhet som bedrivs, det är ju det som är själva syftet. Det är också självklart så att vi vet vilka vi samarbetar med. Däremot har vi valt att inte kommentera med vilka länder FRA har ett samarbete.

TT: Tycker du att övervakningen är förenlig med svensk alliansfrihet?

- Att vi har samarbeten är något väldigt naturligt, vi bygger vår säkerhet i samverkan med andra länder och andra organisationer.

En självklarhet, anser Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, om uppgifterna.

- Den enda farhågan är att vi inte tar tillräckligt betalt, säger Nicander till TT om utbytet med USA. - Jag tycker FRA ska få medalj som kan leverera sådan unik information.

Utrikesminister Carl Bildt (M) säger till SVT att han inte kan kommentera uppgifterna om spionage. Han säger sig inte tro att relationen till Ryssland påverkas.

- Inte alls. Jag tror inte ens de har noterat detta, säger Bildt, som befinner sig i Ukraina för ett ministermöte inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Pressrådet på ryska ambassaden i Stockholm, Aleksander Tasjedko, säger till TT att man avvaktar:

- Det föreligger ingen officiell kommentar ännu, men detta är något som vi förstås följer noga.

TT: Hur pass allvarligt kan detta påverka relationerna mellan Ryssland och Sverige?

- Låt oss vänta och se. Vi vill gärna se hela tv-programmet först för att se vad det handlar om exakt. Men stämmer det som rapporterats under morgonen så reser det ju allvarliga frågor, säger Tasjedko.

Ryssland lär bli besviket på Sverige och kommer att fördöma spioneriet kraftfullt.

Det säger Boris Pankin, före detta rysk utrikesminister och ambassadör i Stockholm under Sovjettiden, till TT.

- Jag är inte ett dugg förvånad, snarare besviken. Vi vet ju sedan länge att USA spionerar över hela världen och att svenska myndigheter förlitar sig på att USA ska ta hand om deras säkerhet.

TT: Hur kommer Ryssland att agera?

- Ryssarna lär också bli besvikna och irriterade. Nu när det har offentliggjorts så måste Ryssland givetvis fördöma Sveriges agerande.

TT: Men nog måste Ryssland ha vetat om att det förekommer spaning?

- Självfallet, men att få veta det så här är ingen trevlig överraskning. Varför gör Sverige detta? För ryssarna är Sverige en god granne. Sovjetunionen utgjorde heller aldrig ett hot mot Sverige. Varför skulle vi ha varit det? Det fanns inget praktiskt skäl och det gör det inte nu heller.

Boris Pankin lever sedan många år i Sverige.

Riksdagen beslutade 2008 att ge FRA tillstånd att, för att kartlägga "yttre hot" mot landet, spana mot sms-, e-post och internettrafik som går via kabel över Sveriges gräns. Samma år rapporterade Svenska Dagbladet att FRA-lagen gör det möjligt att söka igenom den stora ryska data- och teletrafik som går via Sverige och att uppgifter därifrån sedan ingår i den svenska byteshandeln med andra västländer.

- Ur de här dokumenten som citeras ter sig ju utlandskopplingen som mycket mer central och kanske till och med som en drivande faktor bakom FRA-lagen, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, till TT.

Dokumenten slår fast det som tidigare bara varit andrahandsuppgifter: Att FRA och NSA har ett intimt samarbete och att det är riktat mot den ryska ledningen, säger Agrell.

Varje enskilt spaningsuppdrag som FRA gör ska ha en viss inriktning, men det är oklart hur preciserade de brukar vara.

- Det vi kan läsa ut i det här sammanhanget är att det är ganska vida ramar, det är en stor låda som heter "i stort sett allt om Rysslands ledning och Rysslands politik", säger Agrell.

All spaning som FRA bedriver måste först godkännas av Försvarsunderrättelsedomstolen. Den ska väga spaningens värde mot integritetsaspekten - men personer som bedriver underrättelsearbete mot Sverige kan knappast räkna med att Sverige tar särskilt stor hänsyn till deras integritet.

- Statsledningar kan vara av intresse. Det är väl som utrikesministern (Carl Bildt) säger, att om man är minister på den nivån får man räkna med ett underrättelseintresse, säger ordföranden Runar Viksten.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde kommer i dag att begära att riksdagen kallar till sig Bildt.

- Har det varit så att amerikanska intressen har styrt, att det varit USA som begärt att Sverige ska ta fram de här uppgifterna, då har man gått utanför det mandat som svensk lagstiftning ger till FRA, säger Linde.

Bakgrund: Snowden och signalspaningen

Londontidningen The Guardian började den 5 juni publicera avslöjanden om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen. Källan var 30-årige Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av.

UG:s reportrar har i sitt avslöjande samarbetat med Snowdens kontakt, journalisten Glenn Greenwald. Det var Greenwald som tog emot Snowdens läckta material och som har stått för en rad avslöjanden om västerländska underrättelsetjänster sedan dess.

Det har på senare tid förekommit internationella medieuppgifter om ett utbrett, USA-lett internationellt signalspaningsarbete där FRA flera gånger nämnts som en viktig samarbetspart. Bland annat har den brittiske journalisten Duncan Campbell hävdat att Sverige, genom FRA, blivit "den största samarbetspartnern till (den brittiska signalspaningsbyrån) GCHQ utanför de engelskspråkiga länderna".

I september kom det fram att Brasiliens och Mexikos statschefer personligen avlyssnats. I oktober blev det Frankrikes och Tysklands tur, med avslöjanden om utbredd avlyssning i Frankrike och spioneri mot förbundskansler Angela Merkel.

Narkotikaliga åtalas i Malmö

$
0
0

Åtta personer åtalas vid Malmö tingsrätt för omfattande narkotikahandel. Mer än 35 kilo cannabis ska ha passerat genom ligan och det mesta av narkotikan ska ha hämtats från Danmark.

Planen tros ha varit att transportera en del av narkotikan vidare på tåget upp till Stockholm. En 30-årig företagare som ska ha planerat smugglingen åtalas också för att under tio månader ha sålt vidare runt 20 kilo cannabis till en privatperson, skriver Sydsvenskan.

Timrå IK åter fulltaligt

$
0
0
En efter en har de kommit tillbaka. Sist av alla Per Hallin – därmed är Timrå IK full trupp igen. – Nu är månaden över, jäkligt skönt naturligtvis, säger TIK-tränaren Rolf Nilsson.

Anton Wedin, Andreas Molinder – och nu även Per Hallin. Samtliga har lämnat skadelistan som nu gapar tom hos Timrå IK. Sist att lämna skadelistan är Per Hallin, lagkaptenen vars krånglande knä gett med sig.

– Det betyder naturligtvis mycket att få tillbaka honom, både på isen i spelet och på sidan som ledargestalt. Han är viktig på många sätt, säger Rolf Nilsson.

Mot Malmö gör 33-åringen comeback, där han går in i en kedja tillsammans med Jeremy Boyce och Andreas Molinder. Men en månad utan matcher sätter sina spår.

– Han saknar naturligtvis lite matchtempo så här direkt, så vi måste ge det lite tid, säger Nilsson.

För TIK, som ligger på rätt sida kvalstrecket endast en poäng före Troja-Ljungby är varje poäng livsviktig. Nu väntar Malmö Redhawks borta. Ett Malmö som under onsdagen förstärkte laget med målvakten Robin Rahm, som lånats in under två veckor från SHL och Brynäs.

– Det här är en av de mest intressanta matcherna, det blir en viktig utmaning, säger Nilsson.

Anstalt får kritik för nekad fasta

$
0
0

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Fosieanstalten i Malmö för att ha förbjudit en intagen att avbryta och sedan återuppta sin fasta under ramadan. De intagna blir inlåsta klockan sju och de som fastar får kall middag på kvällen upp till sina rum.

Vid ett tillfälle bad den intagne att få bryta fastan och sedan få återuppta den igen. Kriminalvården sade nej och menade att köket måste ha framförhållning, rapporterar P4 Malmöhus. JO anser att de praktiska skälen för beslutet inte väger tillräckligt tungt för att få inskränka religionsfriheten.

Skadefyllt Detroit föll ihop

$
0
0

Med skador på storstjärnorna Henrik Zetterberg (diskbråck) och Pavel Datsiuk (hjärnskakning) orkade inte Detroit hela vägen i NHL-ishockeyn natten till torsdag. Fyra insläppta mål i den sista perioden gav en 3-6-förlust mot Philadelphia.

Spelet i numerärt överläge blev lidande utan stjärnorna.

- Vi gjorde inte tillräckligt många bra saker, framför allt inte i powerplay, sade Detroits Niklas Kronwall enligt nhl.com.

Också Detroit-spelarna Todd Bertuzzi och Danny DeKeyser saknades på grund av skada.

- Det ger andra möjligheten att kliva fram, sade Detroittränaren Mike Babcock.

Johan Franzén gjorde ett av Detroits mål. Daniel Alfredsson, Gustav Nyquist, Joakim Andersson och Mikael Samuelsson fick var sin passningspoäng.

Hänt medan du sov

$
0
0
Det har varit en lugn natt i Medelpad. Men lite göra har polisen haft.

Polisen rapporterar att det gripits två fyllerister mellan tio i går kväll och fyra nu på morgonen.

00.38 Fylleri vid på Shell kolvägen. Polis anträffar en mycket påverkad ung man efter vägen. Han fick sova ruset av sig på polisstationen.

02.22 Fylleri på Sundsvalls Sjukhus. Polis larmas till aktuten där två personer bråkar med varandra. På plats omhändertogs kvinnan för fylleri och mannen kördes ner till Sundsvall city.

Påkörd kvinna omkom i Göteborg

$
0
0

En kvinna som på onsdagskvällen hittades svårt skadad liggande på Dag Hammarskjöldsleden vid Botaniska trädgården i Göteborg har avlidit av skadorna.

- Hon ska vara avliden, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till TT.

Kvinnan, som inte kunnat identifieras, har förmodligen blivit påkörd, enligt polisen.

En man i 50-årsåldern, som polisen varit i kontakt med, kan ha kört på henne. Bilen han körde är beslagtagen.


Mando Diao släpper nytt album

$
0
0

Mando Diao är på gång med en ny skiva. "Aelita", som är bandets sjunde album i ordningen, släpps i vår.

- Många frågar om vi med den nya skivan kommer att gå tillbaka till "det gamla Mando Diao-soundet". Det finns inget "Mando Diao-sound". Vi utvecklas hela tiden, och musiken utvecklas med oss. Ingen skiva har låtit likadant som den förra, och det är samma sak denna gången, säger Gustaf Norén i ett pressmeddelande.

Skivan blir uppföljare till succén "Infruset" från 2012, där bandet tolkar Gustaf Frödings dikter.

Petter Gustafsson till Åtvidaberg

$
0
0

Efter fem säsonger i Djurgården erbjöds den Skellefteåfostrade ytterbacken Petter Gustafsson inte något nytt kontrakt. 28-åringen har därefter kopplats ihop med GIF Sundsvall och Åtvidaberg – där det nu står klart att det blir en fortsättning i Allsvenskan för Gustafsson, med Åtvidaberg. Under onsdagen blev ett tvåårskontrakt klart.

– Petter har visat under åren i Djurgården att han är en mycket kompetent fotbollspelare, kommenterar ÅFF:s sportgrupp på klubbens hemsida.

Nedsläpp: Senaste nytt inför kvällens match

$
0
0
IF Malmö Redhawks–Timrå IK, Malmö Arena, 19.00

Läget i laget

Per Hallin är tillbaka, därmed är alla tillgängliga igen.

Motståndarprofilen

91) Björn Svensson. Fem säsonger blev det i Timrå IK för 27-åringen som via spel i Modo och en kortare utflykt i Schweiz och Tyskland åter är tillbaka i moderklubben. 19 poäng har det blivit hittills på 20 matcher, fördelade på åtta mål och elva assist.

Notera att ...

... Malmö kommer närmast från en 3–0-förlust mot Mora på bortaplan.

... Timrå å sin sida med en straffseger mot Troja-Ljungby i bagaget.

... efter kvällens match har 26 omgångar spelats, det vill säga exakt halva serien.

Så följer du matchen

Matchen sänds på TV10 och Viasat Hockey, vi liverapporterar som vanligt på vår hemsida.

Vonn tillbaka i tävlingsbacke

$
0
0

Alpinstjärnan Lindsey Vonn har gjort comeback i en tävlingsbacke. Hon körde det första träningsåket i störtlopp inför helgens världscuptävlingar i Lake Louise, Kanada.

- Jag älskar Lake Louise. Jag känner mig så säker i backen. Det var en perfekt plats för min comeback, säger amerikanskan.

Senare blev det också klart att hon kör fredagens störtlopp.

"Kan med glädje meddela att jag kommer tävla i världscupen", skriver hon på Twitter.

Vonn kraschade under VM i våras och fick en svår knäskada. Comebacken dröjde sedan hon skadat knät lindrigt under träning för ett par veckor sedan.

Minst 105 döda i massaker i Bangui

$
0
0

Minst 105 människor har dödats i strider i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui.

FN:s säkerhetsråd har gett franska och afrikanska styrkor i landet mandat att använda våld för att skydda civila.

Klyftan mellan kristna och muslimer i landet djupnar. De tidigare rebeller som nu styr landet säger att huvudstaden Bangui attackerades av lokal milis och styrkor som är lojala med den avsatte presidenten François Bozizé.

Ett vittne som Reuters talade med sade att minst 105 personer hade dödats i striderna, varav många civila. Ett femtiotal kroppar hade förts till en moské i huvudstaden, ytterligare ett femtiotal till bårhuset.

Skjutandet började på morgonen och avtog mitt på dagen. Då låg gatorna tomma och uppgifter började strömma in om stigande dödstal.

- Vi har fått otaliga rapporter från mycket trovärdiga källor om utomrättsliga avrättningar, sade Joanne Mariner, en krisexpert från Amnesty International som för närvarande är i Bangui.

Frankrike beslöt att placera ut 250 soldater där på torsdagen. Totalt ska omkring 1 200 franska soldater sörja för att återskapa ordningen i landet.

FN:s säkerhetsråd gav på torsdagen de franska och regionala afrikanska styrkor som finns i landet mandat att använda våld för att skydda civila. Beslutet var enhälligt.

Dödlig attack i Jemen

$
0
0

52 personer, varav en del utländsk sjukvårdspersonal, dödades på torsdagsmorgonen när en självmordsbombare sprängde en kraftig bilbomb inom det område där försvarsdepartementet i Jemens huvudstad Sanaa ligger. Kort därpå trängde sig beväpnade män i arméuniformer in på området och häftig skottlossning utbröt. Enligt Reuters sköt gärningsmännen ihjäl en läkare och en sjuksköterska inför ögonen på den övriga personalen. Bland de döda utlänningarna finns läkare och sjuksköterskor från Tyskland, Vietnam Filippinerna och Indien. 160 personer ska ha skadats.

Enligt försvarsdepartementet var bombdådet riktat mot departementets sjukstuga. En av de döda uppges vara en släkting till Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Det är inte känt vem eller vilka som låg bakom dådet, som är det värsta i landet på 18 månader, men misstankarna riktas mot al-Qaidas gren på Arabiska halvön.

Regeringens klimatarbete kritiseras

$
0
0

Regeringens arbete med att minska utsläppen av växthusgaser kritiseras på punkt efter punkt av Riksrevisionen. Åtgärderna riskerar att bli onödigt dyra och inte räcka till.

Vid sitt möte i Stockholm i slutet på september konstaterade FN:s klimatpanel att det går att klara målet att jordens temperatur inte stiger med mer än två grader. Men det brådskar värre att få bukt med världens utsläpp av växthusgaser.

I Sverige råder visionen om nära noll utsläpp 2050, med ett etappmål 2020 för minskade utsläpp utanför EU:s handelssystem för utsläppsrätter.

Sedan 2009 har Riksrevisionen granskat elva aspekter av klimatarbetet. Nu kommer slutrapporten och den är inte nådig. Granskningarna visar "väsentliga brister" i hur staten använder styrmedel och rapporterar om klimat- och energipolitiken.

Riksrevisor Claes Norgren har två huvudbudskap till regeringen:

- På kort sikt finns det en risk för att kostnaderna för att nå målet kan bli onödigt dyra. - Tittar vi längre fram, till visionen 2050, finns en risk för att de planerade åtgärderna kan vara otillräckliga, säger han till TT.

En tredje viktig slutsats är konstaterad bristande uppföljning och samordning.

- Det finns ett antal myndigheter vars verksamheter behöver samordnas på ett effektivare sätt, säger han och nämner Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Konjunkturinstitutet och Trafikverket som exempel.

Riksrevisionen har inte räknat på fördyringarnas storlek och anger inte vilka åtgärder som bör prioriteras. Men Claes Norgren tillåter sig en reflektion:

- Tittar man på floran av mål, ambitioner, medel och olika aktörer blir det tydligt i granskningen vikten av samordning och grundläggande stabila spelregler för att nå effekt.

Regeringens vision för 2050 ligger mycket långt från Naturvårdsverkets prognos för utsläppsbanor. Riksrevisionen rekommenderar regeringen att fastställa en ungefärlig bana för hur utsläppen långsiktigt ska minska.

Vidare får regeringen rådet dels att samordna klimatmålen med andra övergripande samhällsmål, dels att peka ut ett tydligt ansvar och mandat.

Miljöminister Lena Ek (C) ger Riksrevisionen rätt på flera punkter.

- Vi behöver bli bättre på samordning mellan myndigheter.

På lång sikt känner hon ändå tillförsikt och menar att "det är absolut möjligt" att nå visionen om nära noll utsläpp 2050.

- När det gäller utsläppen och om vi är på rätt väg, och våra tuffa svenska klimatmål, har vi en kontrollstation 2015. - När det gäller myndighetsdelen av den här rapporten har vi precis tillsatt en utredning (om olika myndigheter inom miljöområdet) och Statskontoret ska titta på de myndigheter, med ansvar i miljömålssystemet, som inte ligger i min portfölj.

TT: När kommer regeringen att presentera en ungefärlig bana för hur utsläppen långsiktigt ska minska, även efter 2020?

- Det bereder vi just nu i regeringskansliet med underlag från Naturvårdsverket, Trafikverket och en mängd myndigheter. Det arbetet hänger ihop med kontrollstationen 2015 och då tar vi ett samlat grepp.

Bakgrund:

Riksrevisionen har ställt den övergripande frågan: Använder staten sina styrmedel så att utsläppen av växthusgaser minskar i enlighet med målen och till rimliga kostnader? I svaret ligger flera negativa slutsatser:

Stort gap mellan regeringens vision och Naturvårdsverkets utsläppsprognoser.

Otydliga klimat- och energimål.

Tydliga prioriteringar saknas för departement och myndigheter.

Brister i samordning - regeringens beslut om styrmedel är sällan så långsiktiga som riksdagen efterfrågar.

Brist på samordning med EU:s handelsystem för utsläppsrätter.

Otydlig ansvarsfördelning av styrmedel.

Rapporteringen inte samordnad och med stora brister.

Effekterna av klimatinsatserna varierar.

Principen om att förorenaren ska betala följs inte fullt ut.


NBA-match i Mexiko ställdes in

$
0
0

Mexikanska basketälskare gick miste om ett ovanligt besök från NBA. Matchen mellan San Antonio och Minnesota fick ställas in på grund av rök från en trasig generator som fyllde arenan i Mexico City.

Matchen kommer att spelas senare - i Minnesota.

"Det som hänt i dag är skamligt. Jag är ledsen för alla supportrars skull", skriver Antonio-centern Tiago Splitter på Twitter.

Detroit, med svensken Jonas Jerebko, tog sin tredje raka seger när Milwaukee besegrades med 105-98. Jerebko fick spela drygt sju minuter, satte två poäng och tog två returer.

Hon gör sitt fjärde VM

$
0
0
Hårda fyskrav höll henne utanför landslaget i två år – nu har Isabell Krantz tagit sig tillbaka. Inför VM-turneringen i Tjeckien berättar hon om uppladdningen på Kanarieöarna, petningen av Emelie Wibron och en eventuell flytt hem till Sundsvall. – Klart att man skulle fundera, säger backen.

Isabell Krantz, född 1989, har redan hunnit med tre VM-guld i sin innebandykarriär, men efter förra VM-turneringen 2011 petades hon från Curt Söderströms landslagstrupper.

– Utifrån vad jag hört är det för att jag inte klarat fysvärdena konditionsmässigt. Första gången när jag blev petad kändes det tungt, men sedan förstod jag att det låg på mitt eget ansvar, säger Krantz som spelar med Göteborgslaget Pixbo sedan flera år tillbaka.

Sagt och gjort. Inför den här säsongen har backen jobbat med fysiken.

– Först körde jag stenhårt med sommarträningen och utöver det har jag egna pass med min fystränare. Min syster är instruktör och hon har också hjälpt mig en hel del, säger hon.

Det har gett resultat och Isabell Krantz blev först uttagen till Euro Floorball Tour i november och sedan även i VM-truppen.

– Att komma med till EFT var otroligt roligt. Då tänkte jag att jag får bevisa vad jag kan här, men trodde inte att det var så jättestor chans att komma med till VM, säger Krantz.

Nu är hon en av spelarna som ska bärga ännu ett guld till Sverige. Uppladdningen har bedrivits utomlands. Förra veckan befann sig svenska landslaget nämligen på en träningsanläggning på Kanarieön Fuerteventura.

– Det har varit skönt. Vi fick ett miljöombyte och kunde koppla bort allting annat, berättar Isabell Krantz.

Under fredagen samlas VM-truppen på nytt för att flyga vidare till Tjeckien och turneringen som inleds på lördag. Där kommer Krantz att få klara sig utan sin lagkamrat Emelie Wibron. Även hon är ursprungligen från Sundsvall och petades oväntat inför VM.

– Jättetråkigt att hon inte är med, jag hoppades att hon skulle vara det. Hon är otroligt duktig och vi har spelat mycket ihop i Pixbo, säger Krantz som en gång i tiden lämnade Sundsvall för att gå innebandygymnasiet i Umeå. Sedan säsongen 08/09 spelar hon med Pixbo som just nu ligger sjua i Superligan, och hur framtiden ser ut vet hon inte ännu. Krantz har ett kontrakt på 1+1 år som kan brytas efter den här säsongen.

– Jag trivs jättebra i Göteborg och det känns som jag vill bo här livet ut, men vi får se vad som händer, säger hon.

Något som skulle kunna leda till en flytt från Göteborg är om Sundsvall i framtiden får ett lag i högsta serien. Just nu spelar Sundsvalls IBF i Division I Norra och har en vision om att klättra upp till Superligan.

– Jag har inte följt innebandyn på damsidan i Sundsvall så mycket, men herrarna följer jag en del och Granlo är riktigt bra. Det är klart man hade hoppats att de även haft ett damlag i Superligan, säger Krantz vars moderklubb är just Granlo BK.

Skulle du flytta hem till Sundsvall om det fanns ett lag i högsta serien?

– Klart att man skulle få en tankeställare om det hände. Det skulle jag fundera på.

Innan hon funderar mer på framtiden ska ett VM-guld bärgas. Det blir i så fall Isabell Krantz fjärde.

– Vi är guldfavoriter och guldet ska hem igen. Så är det bara, slår hon fast.

Fortfarande ingen marknadsföring

$
0
0
Trots att Åfa står med flera tomma industrilokaler så lyser marknadsföringen fortfarande med sin tydliga frånvaro.

"Marknadsföringen är ett vakuum, och vi måste lösa det och ta tag i saken."

Så lät det när vi i slutet av juli tog upp frågan med Åfa:s styrelseordförande Alf Hallén (S) om varför man inte skyltar upp sina tomma lokaler som lediga, och som är väl synliga från genomfartsleder och järnväg.


Fyra månader
senare är dock situationen oförändrad. Det enda spår av marknadsföring finns i Åfa:s skyltfönster där man i alla fall visar upp ett axplock av fastighetsinnehavet.

Ja, innehavet. För de behöver inte nödvändigtvis vara lediga. Det får man som genomresande själv försöka lista ut. Om man först väljer att stanna till i Ånge och sedan tar en promenad över Centraltorget vill säga.


Men det är
inte bara Åfa som verkar sakna det marknadsföringsmässiga tänket. Tittar man på tomten vid den östra infarten till Ånge, som i flera omgångar varit aktuell för byggnation, så är inte heller den uppskyltad för att fånga förbipasserandes uppmärksamhet.


Enligt
utvecklingsenhetens chef Stefan Wallsten så är dock varken tomter eller de tomma fastigheterna deras bord att synliggöra som byggbara eller hyreslediga. Detta trots att de har som uppgift att jobba med etableringar och näringslivsutveckling.

– Vi har raggat lite för Posten, men i övrigt så är det när vi blir kontaktade eller träffar folk som är intresserade som vi hjälper till, förklarar han.


Frågar
man sedan informationssekreterare Kristina Kamsten så känner inte heller hon sig manad att axla den ansvarsrollen.

– Det ligger nog mer på respektive verksamhet, förklarar hon på frågan om det finns någon inom kommunen som har ett övergripande ansvar.

Och som vi berättade i går så verkar kommunen heller inte intresserad av hjälp utifrån. I alla fall så ratades den broschyr Kraftsamling Fränsta hade gjort om Samservice i syfte att locka nya hyresgäster.

Sjukhussåpa kan bryta mot sekretess

$
0
0

Justitiekanslern (JK) inleder en förundersökning om Blekingesjukhuset gjort sig skyldigt till brott mot tystnadsplikten vid inspelningarna av sjukhussåpan "112 - på liv och död".

Enligt anmälan har sjukhuset tillåtit filmning utan att först hämtat samtycke från patienterna. Anställda misstänks även för att ha lämnat sekretesskänsliga uppgifter till inspelningsteamet, rapporterar SVT:s Blekingenytt.

Serien sändes i TV4 och Sjuan.

Tv-bönderna har gjort sina val

$
0
0

I gårdagens "Bonde söker fru" i TV4 var det dags för bönderna att göra sina slutgiltiga val av partners.

På tre av gårdarna spirade känslorna. På en mer än de andra.

Så här säger bönderna själva om sina val.

Köttbonden Mikael Carlsson var bombsäker på vem han skulle välja. Och i gårdagens program erkände han för programledaren Linda Lindorff att han var förälskad.

- Det kändes riktigt rätt. Men visst var svårt att välja och jag hade bara bestämt mig någon dag innan, säger Mikael Carlsson till TT.

Hans utvalda dejt, Catharina Friberg, var dock inte sen med att besvara bondens spirande känslor.

- Jag kanske håller på att bli djupt förälskad, skulle jag tro, sa hon i programmet.

Bara vänskap

Kontrasten mellan känslorna på Mikaels gård i Östergötland och hos getbonden Marléne Ljungdal i Jämtland var därmed stor.

"Jag känner tyvärr ingenting mer än vänskap för någon utav dem" proklamerade Marléne Ljungdal innan det var dags för henne att göra sitt val. Det blev tillslut Mats Risberg som fick stanna kvar och som fick följa med henne på resan till Svalbard.

Marléne Ljungdal är i dag inte besviken över att hon inte hittade kärleken på gården.

- Det är inte lätt att lära känna folk på bara några dagar. Men jag gjorde mitt bästa. Det var en erfarenhet som gick upp och ner men jag är ändå stolt över att ha gjort det och ångrar ingenting, säger hon.

"Det kändes riktigt rätt"

För de övriga två bönderna, Pär Eriksson och Nils-Olof Olsson, gick det lite bättre och båda hade förhoppningar om att deras val skulle kunna leda till någonting mer.

- Det kändes riktigt rätt, säger Pär Eriksson som valde att låta Sophie Olsson stanna på gården.

Valet kom kanske inte som en större överraskning efter deras sista dejt som bjöd på både kramar och kyssar i jacuzzin.

Även Nils-Olof Olsson hade det mysigt på sin sista dejt där han fick kramas med Carina Tropp. Och så blev det också hon som blev valet till rivalen Malin Alfredssons stora förtret.

- Jag tror Carina har spelat för gallerierna, sa Malin efter att Nils-Olof Olssons beslut blivit offentligt.

Säker på sin sak

Nils-Olof Olsson var dock säker på sin sak.

- Jag hade fått känslor för Carina så det var inte så svårt att välja, säger han till TT. - Nu slipper vi smyga omkring och kramas bakom hörnen, avslöjade Carina Trop vidare i programmet.

Det återstår nu bara två avsnitt av årets säsong. I nästa veckas avsnitt åker bönderna på romantiska resor med sina utvalda.

Viewing all 31179 articles
Browse latest View live